Statement Jongerenraad over vuurwerkoverlast

Gepubliceerd op: 25-11-2020

Wij krijgen deze dagen veelal de vraag: wat vinden jullie van het vuurwerkoverlast? Kunnen jullie iets betekenen?

---------------------------------------------------------------

Ook de Jongerenraad is geschrokken van het vuurwerkgedrag wat zich de afgelopen avonden heeft ontwikkeld. Waar wij normaal gesproken de stem van alle jongeren in Roosendaal vertegenwoordigen, klinkt er nu geen ‘stem’ maar een ‘knal’ van een kleinere groep in de wijken.

Wij krijgen deze dagen veelal de vraag: wat vinden jullie hiervan? Kunnen jullie iets betekenen?
Uiteraard is het niet in twijfel te trekken dat het vuurwerkgedrag onacceptabel is. De veiligheid van de inwoners, en óók die van de jongeren die zich wél aan de regels houden, staat voorop. Het vervolg hiervan is dat de Gemeente handelt in strengere maatregelen.

Anderzijds, hebben wij ook de filmpjes gezien van de jongeren die vuurwerk afsteken en zien wij voornamelijk dat het jongeren ook verbindt, al dan niet op de verkeerde manier. De desbetreffende doelgroep mist samenkomen, iets doen.

Wij hopen dat naast de nodige maatregelen en verrichte acties, er ook ruimte zal zijn om met die jongeren in gesprek te gaan over waarom ze dit doen, want een kat in het nauw maakt rare sprongen. Burgemeester Han van Midden heeft hiervoor al een oproep gedaan.

Wij als Jongerenraad denken graag mee. Wellicht kunnen er inlichtingen worden gegeven op scholen en kan er structureel meer surveillance komen om het veiligheidsgevoel terug te brengen. We kunnen met de jongeren in gesprek gaan om te luisteren waar ze behoefte aan hebben, en samen met de Gemeente kijken naar de mogelijkheden.

Al met al wensen we jullie een hopelijk rustige avond toe.

Jongerenraad Roosendaal